Gewoontes

Om een schrijfster te worden moet je elke dag schrijven, ook al gaat het in het begin nergens over en zal het misschien prut zijn. Door het elke dag te oefenen, wordt je er vanzelf beter in en uiteindelijk wordt het automatisme. Dat lees ik in mijn nieuwe boek over gewoontes vormen (Elementaire gewoontes – James Clear).

Ik merk dat gewoontes, routine en ritme voor mijn kleine peuter ook goed is. Zo weet hij precies waar hij aan toe is, wanneer en hoe laat zonder dat alles een gevecht wordt. Al was dat vanavond even iets anders, na het boekjes lezen even de tandjes poetsen en dan naar bed, elke avond hetzelfde en meestal geen gevecht als hij verder helemaal in orde is. Maar soms kan hij de slaap even niet vatten net als ik. Dan gaat de hele dag nog door mijn hoofd heen en heb ik allerlei gedachten waardoor ik niet in slaap kan vallen. Ik denk dat peuters dat ook hebben. De hele dag op de opvang geweest en dus allerlei dingen meegemaakt, dan is het misschien toch moeilijk om helemaal te ontspannen. Dus toch maar even nog bij mama op d’r buik liggen en dan merk ik dat hij super onregelmatig adem haalt. Misschien komt het ook omdat ik alleen ben en onbewust toch onrustig en lichtelijk gestrest raak als hij niet wil slapen en heel lang blijft jengelen en spartelen. Als alleenstaande moeder bestaat er niet zoiets als “jouw beurt, mijn beurt” het is altijd mijn beurt.

Ik oefen al weken met mediteren als hij slaapt en ik nog even in zijn slaapkamer blijf zitten totdat hij helemaal in slaap is gevallen, de ene keer lukt dat 3 minuten en de andere keer 15 minuten. Dus ik besluit ook nu te mediteren, hij ligt toch lekker rustig. En ik haal een paar keer heel diep adem en denk verder alleen aan mijn ademhaling en hoe zijn lijfje op en neer gaat met elke ademteug. Ik voel mezelf rustig worden en daarmee voel ik mijn kleine peuter ook rustig worden en langzaam in slaap wegzakken.

Toch goed dat ik met deze gewoonte begonnen ben dacht ik toen bij mezelf. En dat boek is trouwens echt een aanrader.

Leave a Comment

Your email address will not be published.