Wat niemand je vertelt over het opvoeden van een peuter

Temperament

Waar eerst je baby het niet erg vond als een ander kindje speelgoed afpakte is nu ineens alles mijn, mijn, mijn. Ook als iets niet mag is dat volgens je peuter het einde van de wereld en zal hij/zij z’n allerbest doen om een zodanige show op te voeren compleet met gestamp en geschreeuw om het toch voor elkaar te krijgen dat iets wel mag. Hou vol mama, nee is nee en ja is ja gaat je later zoveel voordeel opleveren als je er nu gedisciplineerd bent.

Luidruchtigheid

Als je peuter al een beetje begint te kletsen is dat natuurlijk super leuk! Maar bereid je vast voor op de hele dag “bop, bop, bop, bop” te horen. Of als het gesprek aan de keukentafel interessant wordt maar je peuter vindt dat er niet genoeg aandacht op hem/haar gevestigd word dan laat hij/zij dat ook luidruchtig weten.

Peuterzilla

Toen je kindje nog een klein schattig, onschuldig baby’tje was, dat lijkt nu wel eens totaal 360 graden gedraaid te zijn. Als je je peuter komt halen bij de opvang en hoort dat hij/zij weer aan een ander z’n haar heeft getrokken of een ander kindje heeft gekrabd. Overigens kan je peuter dit ook regelmatig bij jou doen, haren trekken, bijten, slaan of krabben, iedere ouder maakt het wel eens mee ook al wordt er weinig over gepraat.

Steeds meer zelf doen

Het is heel fijn dat je gevoerd wordt met allemaal lekkere hapjes, maar het is natuurlijk ook heel leuk om zelf eten in je mond proberen te stoppen. Al gaat dit vaak met boterhammen op een vork wel heel goed, met een lepel eten is dan toch echt een heeeel ander verhaal. Dus dat betekent dat ook af en toe de macaroni je om de oren vliegt.

Engelengeduld

Omdat je peuter nu ineens veel beter de wereld kan ontdekken omdat hij al kan kruipen of zelfs lopen, is buiten spelen het allerleukst. En dan moet natuurlijk elk grassprietje, steentje, takje, blaadje uiterst grondig bestudeerd worden.

Maar als je dan dat schattige koppie weer ziet, dan is alles het weer helemaal waard! Want wat is het toch een bijzonder, klein mensje.

Leave a Comment

Your email address will not be published.